Крст из раносредњовјековне цркве у Врутцима на Илиџи | Племенито

Крст из раносредњовјековне цркве у Врутцима на Илиџи | Племенито

Крст из раносредњовјековне цркве у Врутцима на Илиџи


На локалитету Црквина код села Врутци, на Илиџи код Сарајева, 1960. и 1961. године изведена су археолошка истраживања приликом којих је истражена некропола са 80 стећака и остаци предроманичке цркве која је споменута у повељи Беле IV, издане у Глажу у Усори 20. 7. 1244. године. У повељи се спомињу бискупска имања која је потврдио тадашњи босански бан Нинослав. Посвећена је светом Стефану Првомученику.

Стилска својства остатака откривеног црквеног намјештаја, тј. констатована карактеристична плетерна орнаментика показује карактеристике развијене плетерне скулптуре којом доминира тропрутаста трака. Уломци крста, као и камене греде, са забата олтарне преграде, украшени су испреплетеним тропрутним тракама, кукама и перфорираним ребром, што су украсни мотиви за које постоје прецизно датиране аналогије, посебно на простору Далмације. Зато се основано може претпоставити да се уломци црквеног намјештаја, као и црква сама, требају датирати у другу половину IX или прву половину X вијека.

Треба напоменути да је у вријеме за које се сматра да је црква подигнута, територија тадашње Босне била у склопу јединствене српске средњовјековне државе.

 

ИЗВОР: ЗЕМАЉСКИ МУЗЕЈ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

ПРИРЕДИО: Борис Радаковић

слика дана:

носилац пројекта:

порджали:

baner dijaspora.jpg

ministarstvo prosvjete baner.jpg