ШКОЛА ПАЛЕОГРАФИЈЕ ТРЕБИЊЕ (14 – 15 ОКТОБАР 2017.) | Племенито

ШКОЛА ПАЛЕОГРАФИЈЕ ТРЕБИЊЕ (14 – 15 ОКТОБАР 2017.) | Племенито

ШКОЛА ПАЛЕОГРАФИЈЕ ТРЕБИЊЕ (14 – 15 ОКТОБАР 2017.)

17:28:09 28.10.2017

Чланови УСИ „др Милан Васић“ из Бања Луке учествовали су на Школи палеографије у Требињу, коју је организовало Српско удружење Ћирилица, уз подршку Града Требиња, Музеја Херцеговине и Народне библиотеке у Требињу. Пројекат је подржало и  Министарство за културу и информисање Републике Србије. Уз историчаре из Бања Луке, учесници су били и студенти и професори са Филозофског факултета из Никшића, Одсјек за српски језик и јужнословенске књижевности. Поред обилазака локалитета у околини Стоца и Требиња, Горан Ж. Комар и проф. Јелица Стојановић одржали су предавања о значају ћирилице и  о историји српског писма, а другог дана је отворена изложба „Племенито“, ауторског тима  који чине Борис Радаковић, Предраг Лозо и Драгослав Илић.

Првог дана, у суботу, студенти и професори су посјетили некрополу стећака у Горњем Ходову, код Стоца. Тамо су разгледали натпис Стјепка Тредановића и натпис Умка на локалитету Радан – крст. Нијеми споменици, окружени брдима, крију у себи изванредну причу, повезану са народним предањем, о кнезу Умку и његовој одбрани оближње тврђаве од Турака. На једном од тих споменика можемо прочитати натпис: „Умко узмако...“ Недалеко од локалитета Радан – крст, обрасла шибљем, крије се некропола стећака на Видоштаку (Попрати код Стоца), гдје су се учесници упознали са натписом калуђерице Марије, жене попа Дабижива, из 1231. године.  Одатле се прешло на разгледање једне од најпознатијих некропола у Босни и Херцеговини, у Радимљу (Војводину), породично гробље Милорадовића – Храбрена, ктитора манастира Житомислић. Обилазак локалитета првог дана заокружен је посјетом споменику калуђерице Полихраније, у селу Величани, у Поповом пољу. Споменик се, иначе, налази код цркве која је посвећена страдалницима из Другог свјетског рата. Након тога, учесници су искористили слободно вријеме за разгледање града, а затим су се упознали са фондом Народне библиотеке, посебно одјељка под називом „ Дучићев легат“. Од 20 часова, Горан Комар је одржао предавање под насловом „О значају ћирилице“, на којем је указао на континуитет ћирилице на овим просторима од средњег вијека до данас. Посебна пажња је била посвећена натписима на стећцима, али и писаној грађи из околних архива.

Професори и студенти међу споменицима у Радимљи

Другог дана, у недјељу, након литургије на Црквини, учесници су посјетили манастир Тврдош. Ту су се упознали са богатом историјом овог српског манастира, али и богатом понудом њиховог вина. Након кратког одмора у манастиру, кренуло се у обилазак цркве Св. арханглеа Михаила у селу Аранђелово, у старој жупи Корјенић (Врм). Предјелом изнад цркве доминира једна огромна стијена, на којој се налази стари град Клобук. Унутар цркве се налази натпис жупана Крње, који припада 13. вијеку. Круг затвара некропола у дворишту цркве,  а за један споменик се вјерује да је управо над њим војвода Влатко Вуковић причестио војску пред полазак у Косовски бој. 

Програм је настављен у вечерњим сатима у просторијама Музеја Херцеговине, једним предавањем и отварањем изложбе. Одлично предавање на тему „Историја српског писма“ одржала је професорица Јелица Стојановић, добитник Вукове награде за науку. Након тога, већ поменута изложба „Племенито“ је свечано отворена, а пројекат дигитализације грађе средњовјековне Босне и Хума је представљен.

Изложбу је отворио Дејан Дошлић, асистент на одсјека Историја, Филозофски факултет Бања Лука

На крају, шта друго да кажемо, већ да се захвалимо домаћинима на гостопримству, профсорима на предавањима, а студентима из Никшића на лијепом дружењу. Надамо се да ће оваквих окупљања бити више.

 

АУТОР: Дејан Дошлић