ПРОЈЕКАТ ПЛЕМЕНИТО У ТРЕБИЊУ | Племенито

ПРОЈЕКАТ ПЛЕМЕНИТО У ТРЕБИЊУ | Племенито

ПРОЈЕКАТ ПЛЕМЕНИТО У ТРЕБИЊУ

01:13:26 23.12.2015

Требиње најава

Основни циљ пројекта Племенито - дигитализације грађе средњовјековне Босне јесте да се историјски извори (повеље, писма, списи, натписи на мраморју-стећцима итд.) приближе и учине доступнијим како нашој, тако и иностраној, научној и лаичкој јавности. Не смијемо дозволити да нови нараштаји своје коријене упознају на основу дискутабилних података или података извучених из контекста. Порицање и прекрајање, злоупотребе политичке, културне и економске прошлости  у средњовјековној Босни, Херцеговини и другим територијама путем поменуте дигитализације, треба покушати спријечити, свакако, уз критичко преиспитивање различитих односа према културном насљеђу, његовом очувању и презентовању у складу са модерним технологијама. Циљ нам је да се преиспита постојећи и покуша изградити нови, одговорнији однос према знању о културном насљеђу српског народа на територијама Босне и Херцеговине. Сматрамо да ово насљеђе дубоко улази у коријене и суштину Републике Српске и да никако немамо право да га, као таквог, одгурнемо и заборавимо. Сматрамо да се очување баштине најбоље остварује путем презентовања стриктно научних погледа који подразумијевају и различита гледишта и перспективе.

Не смију се затворити очи на покушаје да се крунисање краља Твртка I доведе у везу са Милама код Високог, кад сви историјски извори јасно говоре да је краљ крунисан у православном манастиру Милешеви по српском православном обреду. Такође, ширу јавност путем овог пројекта желимо подсјетити на то томе да се у средњовјековној Босни писало ћирилицом и да су готово све повељe из босанске државне канцеларије написане тим писмом. Јасно је да постоји велики број сличних примјера својатања и фалсификовања српске историје у средњем вијеку на овим просторима, а наша жеља је да покушамо то у будућности спријечити. То ће се, као што смо већ поменули, најбоље постићи тако што ће се историјски извори приближити и учинити доступнијим како нашој, тако и иностраној, научној и широкој јавности путем модерних технологија, као и скретањем пажње на ову тематику.

На пројекту ради 15 дипломираних прфесора историје, као и студената постдипломских и основних студија са Одсјека за историју, Филозофског факултета у Бањој Луци. У оквиру пројекта који подржавају  Министарство просвјете и културе у Влади РС и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије очекујемо проширење мреже сарадника у оквиру стручних институција и појединаца са оствареним резултатима у оквиру очувања, заштите и презентовања културне баштине. Презентација пројекта биће одржана у више градова Републике Српске и Србије. За наставак пројекта планирана је већа активност на мапирању, видео и туристичкој презентацији културног насљеђа и превођења као и приређивања извора на стране језике. Планиране су и изложбене и издавачке активности.

Драги пријатељи, видимо се у галерији Културног центра у Требињу, у петак (25.12.2015) у 18.30, како бисмо поразговарали о наведеној тематици.