ПЛЕМЕНИТО У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ | Племенито

ПЛЕМЕНИТО У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ | Племенито

ПЛЕМЕНИТО У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ

15:06:22 15.03.2016

Пројекат ,,Племенито“ представљен је у четвртак, 10. марта 2016. године, у Источном Новом Сарајеву. Домаћин ове презентације пројеката УСИ „Др Милан Васић“ била је установа Културни центар Источно Ново Сарајево. Значај и богатство средњовјековне прошлости и културног насљеђа на овим просторима тема је која је изазвала пажњу, али и питања и сугестије посјетилаца презентације од којих су значајан број били млади људи.

Упознавање младих генерација са средњовјековним насљеђем путем савремених технологија, интернета и друштвених мержа, тј. популаризација културног насљеђа прилагођена данашњици, основни је циљ овога пројекта рекао је Предраг Лозо, предсједник удружења.  Разноврсност грађе и дигитализованог материјала, као и особине презентованих извора присутни су могли да виде у оквиру презентације.

Борис Радаковић, стручни водитељ пројкета, присутнима је у веома занимљивом предавању представио конкретне примјере историјских извора и њихова тумачења, као и контексте настанка у вези са значајем за језик, писмо и друга обиљежја. Најбољи начин заштите историјских извора од криве и субјективне интерпретације јесте њихово презентовање у оригиналу, рекао је Радаковић. Он је додао да je представљање средњовјековне прошлости на подручју данашње Босне и Херцеговине јесте обиман и дуготрајан посао, али се од њега нема право одустајати. У наставку вечери презентован је други дио активности удружења посвећен култури сјећања и памћења.

Учесници у пројекту  посјетили су и некадашњу некрополу у мјесту Павловац, гдје и данас постоји један од највећих стећака на овим просторима за који се сматра да обиљежава мјесто починка родоначелника породице Павловића. На овом локалитету постојала је некропола са већим бројем стећака који су размјештени због изградње полигона ЈНА, тако да ће један од задатака пројекта бити и сакупљање што већег броја података о овој локацији у чију реализацију се кренуло већ од момента посјете самом локалитету. 

Поред посјете спомен-парку Гаврилу Принципу учесници презентације пројекта су посјетили и цркву Св. Арханђела Михаила и Гаврила и њен музеј у Сарајеву. Том приликом су са својим активностима, као и могућностима сарадње у оквиру пројекта упознали домаћина, пароха сарајевског Вању Јовановића. Стара црква на Башчаршији и њен музеј ризнице су од великог значаја за насљеђе Срба на овим просторима у шта су се учесници пројекта још једном увјерили.