БЕРКОВИЋИ: Споменици из 14 вијека у Црквини | Племенито

БЕРКОВИЋИ: Споменици из 14 вијека у Црквини | Племенито

БЕРКОВИЋИ: Споменици из 14 вијека у Црквини

10:57:54 28.03.2016

Мјештани Милавића и Кљенака покренули су велику акцију чишћења гробља Црквина  које се простире на површини већој од једног хектара.На Црквини се налази старо гробље, највеће у Дабру по броју стећака, што показује да је онде било јако насеље и у Средњем веку. Друго гробље је на Гологлаву са 6 стећака и зову га „грчко гробље“.Милавићи иначе чувају огромну некрополу, другу по величини у Херцеговини.

Некропола са 352 стећка од којих један има натпис који каже да ту лежи именовани Хатељевић Богдан потиче из 14 вијека гђе се по предањима претпоставља да је сахрањен 1404 године. Такође по предањима се претпоставља да је у гробљу некада постојала црква и вјероватно и данас постоје темељи.

Након чишћења приступиће се пилању дубова у гробљу  да  неби оштетили споменике ,а затим би се радила нова ограда око гробља.Док марљиве руке мјештана чисте и склањају шипражје са старих некропола  Свјештеник Александар Гајић припрема им храну.

Сваки камен и некропола која се појављива из шипражја  има своју неиспричану причу, на једној се  јасно види мач, на другој крст, на трећој фигура ђечака или ђевојчице...

 

Преузето са сајта ОПШТИНА БЕРКОВИЋИ