Невесиње добило мурал посвећен стећцима | Племенито

Невесиње добило мурал посвећен стећцима | Племенито

Невесиње добило мурал посвећен стећцима

10:55:37 11.08.2016

Невесиње –  Да Невесиње буде урбанија средина побринуо се млади умјетник Марко Шаран, који је у сарадњи са Организацијом креативног окупљања (ОКО), реализовао пројекат уређења јавне површине у градском парку у Невесињу коју од данас краси мурал посвећен стећцима.

Марко Шаран, студент Академије ликовних умјетности у Требињу каже да је ово његов први мурал, али да се поред студирања професионално  бави сликарством и графиком, а у слободно вријеме се бави стваралаштвом које обухвата сликарство, графику и вајање. За Моју Херцеговину објашњава зашто су баш стећци основна тема једног од првих невесињских мурала:

„Стећци сами по себи оцртавају све карактеристичне линије Херцеговине. Наш крш, винове лозе, витезове, кола и породицу, све вриједности које остају уцртане у народу као и у камену. Било је потребно четири дана рада да се мурал ослика, средства за материјал и остварење пројекта је обезбедила општина. Мурал као сликарска техника је репрезентативна, јако транспарентна, а у недостатку изложбених простора и галерија и мале посјећености истих, мурал је доступан свим грађанима, увијек, у било које доба дана. Неопходно је да се стећци као умјетност сачувају и буду дио наше заборављене средњовјековне културе из које можемо толико тога научити и надам се да сам успио то приближити својим суграђанима, освијестити их и пренијети сликом оно сто је наше вијековима и на шта треба да будемо сви поносни“, рекао је Шаран који сматра да  изведени облици на стећцима имају више  заједничког са данашњом апстрактном и модерном умјетношћу него са средњовјековном, што их чини претходником модернизма и апстракције.

Члан Организације креативног окупљања Љубица Капор каже да је идеја проистекла из жеље да се повећа свијест људи о постојању ових споменика културе, који буде интересовање многих научника и истраживача.

„Од када су се стећци нашли на УНЕСКО-овој листи културних добара, створила се прилика да се кроз њих промовише регион, на првом мјесту Херцеговина, са највећим бројем некропола. Невесиње, општина са највећом некрополом стећака не смије да изостане из те промоције“, сматра Љубица Капор и истиче да се Организација креативног окупљања и у протеклим годинама бавила уређењем и чишћењем јавних површина, као и да исту праксу планира да настави у будућности.

Из Организације креативног окупљања захвалили су се  општини Невесиње која је учествовала у пројекту, као и Одјељењу за урбанизам и комуналне послове, које је уочи Невесињске олимпијаде имало у плану уређење јавне површине у парку.

 

ИЗВОР: Моја Херцеговина.