PLEMENITO U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU | Plemenito

PLEMENITO U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU | Plemenito

PLEMENITO U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU

15:06:22 15.03.2016

Projekat ,,Plemenito“ predstavljen je u četvrtak, 10. marta 2016. godine, u Istočnom Novom Sarajevu. Domaćin ove prezentacije projekata USI „Dr Milan Vasić“ bila je ustanova Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo. Značaj i bogatstvo srednjovjekovne prošlosti i kulturnog nasljeđa na ovim prostorima tema je koja je izazvala pažnju, ali i pitanja i sugestije posjetilaca prezentacije od kojih su značajan broj bili mladi ljudi.

Upoznavanje mladih generacija sa srednjovjekovnim nasljeđem putem savremenih tehnologija, interneta i društvenih merža, tj. popularizacija kulturnog nasljeđa prilagođena današnjici, osnovni je cilj ovoga projekta rekao je Predrag Lozo, predsjednik udruženja.  Raznovrsnost građe i digitalizovanog materijala, kao i osobine prezentovanih izvora prisutni su mogli da vide u okviru prezentacije.

Boris Radaković, stručni voditelj projketa, prisutnima je u veoma zanimljivom predavanju predstavio konkretne primjere istorijskih izvora i njihova tumačenja, kao i kontekste nastanka u vezi sa značajem za jezik, pismo i druga obilježja. Najbolji način zaštite istorijskih izvora od krive i subjektivne interpretacije jeste njihovo prezentovanje u originalu, rekao je Radaković. On je dodao da je predstavljanje srednjovjekovne prošlosti na području današnje Bosne i Hercegovine jeste obiman i dugotrajan posao, ali se od njega nema pravo odustajati. U nastavku večeri prezentovan je drugi dio aktivnosti udruženja posvećen kulturi sjećanja i pamćenja.

Učesnici u projektu  posjetili su i nekadašnju nekropolu u mjestu Pavlovac, gdje i danas postoji jedan od najvećih stećaka na ovim prostorima za koji se smatra da obilježava mjesto počinka rodonačelnika porodice Pavlovića. Na ovom lokalitetu postojala je nekropola sa većim brojem stećaka koji su razmješteni zbog izgradnje poligona JNA, tako da će jedan od zadataka projekta biti i sakupljanje što većeg broja podataka o ovoj lokaciji u čiju realizaciju se krenulo već od momenta posjete samom lokalitetu. 

Pored posjete spomen-parku Gavrilu Principu učesnici prezentacije projekta su posjetili i crkvu Sv. Arhanđela Mihaila i Gavrila i njen muzej u Sarajevu. Tom prilikom su sa svojim aktivnostima, kao i mogućnostima saradnje u okviru projekta upoznali domaćina, paroha sarajevskog Vanju Jovanovića. Stara crkva na Baščaršiji i njen muzej riznice su od velikog značaja za nasljeđe Srba na ovim prostorima u šta su se učesnici projekta još jednom uvjerili.