PET GODINA RADA UDRUŽENjA KRUNISANO PROJEKTOM PLEMENITO | Plemenito

PET GODINA RADA UDRUŽENjA KRUNISANO PROJEKTOM PLEMENITO | Plemenito

PET GODINA RADA UDRUŽENjA KRUNISANO PROJEKTOM PLEMENITO

10:41:07 27.03.2016

U utorak, 22. marta, na Filozofskom fakultetu, održana je svečana sjednica udruženja, prijem i koktel povodom petogodišnjice rada i promocije projekta pod nazivom Plemenito.

Udruženje „Dr Milan Vasić“ Banja Luka nastalo je 2011. godine, kao tada jedino stručno udruženje studenata istorije i istoričara u Republici Srpskoj zbog, uočene, potrebe za popunjavanjem praznine u institucionalnom i organizovanim djelovanjem struke u akademskoj zajednici i širem društvu. Udruženje nosi ime po pokojnom akademiku Milanu Vasiću, osnivaču odsjeka za istoriju Filozofkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci sa potpunom svjesnošću odgovornosti i obaveze takvog čina.  U petogodišnjem radu relizovan je dugačak niz poduhvata i projekata na čijem radu i dalje nastavljamo. Obilježavanje petogodišnjice rada ujedno je prilika za podvlačenje crte, kratak osvrt, ali istovremeno i momenat za najavu novih aktivnosti i planova.  Na sjednici su dodijeljene povelje i priznanja prijateljima i saradnicima udruženja. Povelju za doprinos radu i afirmaciji udruženja dobio je Predrag Adamović  predsjednik Srbskog sabranja Baštionik. Veliku povelju koja se dodjeljuje jednom u pet godina za izuzetan doprinos afirmaciji i radu udruženja dobio je doc. dr Goran Latinović prodekan za naučno-istraživački rad na Filozofskom fakultetu. On je tom prilikom istakao zadovoljstvo radom udruženja i podršku za naredne poduhvate.

Predrag Lozo, predsjednik udruženja, naveo je dosadašnje projekte, motive kao i uslove dosadašnjeg djelovanja. Naše djelovanje je u skladu sa maksimom  da ne smijemo dozovliti da nam istoriju pišu drugi ali ni oni koji za to nisu dovljno  stručni i osposobljeni. Smatramo da je njabolji put za takvo nešto poštovanje autoriteta i prethodnih dostignuća uz svakodnevno unaprijeđenje kroz sopstveni rad. Nije rijetka slika u zadnje vrijeme da promjenu sadaržaja u udžbenicima, sadržaj stručnih časopisa i programa i sl. kritikuju i određuju ljudi koji su sve samo ne stručni za takvo nešto. Kao što smo vidjeli krivice za to ima i u krugovima profesionalnih istoričara, ali u sveukupnoj društvenoj atmosferi i nedovoljnom poštovanju struke i nauke. Smatramo da univerziteti U Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu svakodnevno moraju raditi na unaprijeđenju uloge baznih nacionalnih nauka, među kojima je i istorija, još jače i više, od pobošljnja uslova za rad i projekata, do angažovanja stručnih kadrova kako bi rezultat poboljšanja sveukupnog društvenog stanja u ovoj oblasti bio sve vidljiviji.

Najnoviji poduhvat udruženja pod nazivom Plemenito po prvi put je predstavljen u okviru Filozofskog fakulteta i Univerziteta u  Banjoj Luci. Plemenito se bavi bogatom i pomalo zapostavljenom prošlošću u srednjem vijeku na prostoru današnje BiH.  Srednjevjekovni izvori, od povelja i pisama, preko grobalja, kolokvijalno stećaka ispravnije mramorja, sa uglavnom ćiriličnim natpisima, preko manastira i drugog govore o kontinuitetu našeg postojanja na ovim prostorima.  U danima kada se bavimo zaštitom kulturnog nasljeđa za opstanak ćirilice najznačajije je donošenje originalnih istorijskih izvora u digitalizovanom obliku, prije svega diplomatičke građe. Popularizacija kulturnih dostignuća iz srednjeg vijeka poput Miroslavljevog jevanđelja, Hvalovog zbornika i dr. zadatak je prije svega akademske zajednice. Smatramo da naše društvo kao nastavak pomenutih kontinuiteta u duhovnom, kulturološko-nacionalnom smislu, mora više pažnje posvetiti tom periodu. Pogotovo je tako nešto neophodno ako se uzme u obzir sve flagrantnije falsifikovanje i fabrikovanje „željene“ istorije ovog područja u srednjem vijeku i njena zloupotreba, rekao je između ostalog Boris Radaković rukovodilac stručnog dijela projekta.

On je dodao da na projektu rade diplomirani profesori istorije, kao i studenati postdiplomskih i osnovnih studija sa Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci.

Projekat podržavaju  Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije. Radaković je rekao da se očekuje proširenje mreže saradnika u okviru stručnih institucija i pojedinaca sa ostvarenim rezultatima očuvanja, zaštite i prezentovanja kulturne baštine, a da je prezentacija projekta obavljena već u Trebinju i Istočnom Novom Sarajevu. U okviru projekta već je pripremljena izložba, a očekuju se i rezultati saradnje sa institucijama i pojedincima koja će rezultirati dokumentarnim filmom.

Sjednica i promocija projekta završene su koktelom i zakuskom za sve prisutne, uz ugodno druženje i planiranje novih aktivnosti.