КРСТ И НЕКРОПОЛА У ПОДРУЧЈУ СЕЛА КОД КАЛИНОВИКА | Племенито

КРСТ И НЕКРОПОЛА У ПОДРУЧЈУ СЕЛА КОД КАЛИНОВИКА | Племенито

КРСТ И НЕКРОПОЛА У ПОДРУЧЈУ СЕЛА КОД КАЛИНОВИКА

 

Ово истраживање у подручју Калиновика (стара Улошка општина) изведено је током 12. новембра 2016. године уз помоћ господе Радомира Сладоја и Ђорђа Сладоја.

Некропола се налази у подручју Села, у брдима на лијевој страни Неретве. Села су разуђено насеље са групама кућа распоређених на кречњачком прагу високо изнад Неретве. У средишњем дијелу села смјештене су куће Панџа које леже на падини гребена (Брда). На платоу изнад кућа, на веома доминантној тачки, лежи некропола из средњег вијека ограђена урушеном међом. Утисак је да некропола лежи на гробној гомили.  Некропола је представљена високим надгробним Крстом димензија: 2,10 х 1,20 х 0,30 м. Уз Крст, западније, лежи и украшена припадајућа плоча. Нешто западније од Крста постављен је високи украшени сандук на постољу, а поред ових споменика овдје се налазе и двије оштећене распукле плоче. Крст је украшен розетама, као и сандук који посједује и представу штита и по четири веома прецизно израђене аркаде на дужим странама.

Нажалост, ови споменици не посједују натпис какав је случај са сличном некрополом у сусједној Трешњевици (Горан Комар, Ћирилични натписи Старе Херцеговине..., 2016, 107-109: натпис Влатка Никовића).

Некропола припада предисламском периоду. У подножју Брда на којима се некропола налази, ситуирано је пространо муслиманско гробље овог села.

 Високи украшени сандук на постољу (Села, Калиновик)


АУТОР: Горан Ж. Комар

слика дана:

носилац пројекта:

порджали:

baner dijaspora.jpg

ministarstvo prosvjete baner.jpg

Кључне ријечи:

Стећци Мраморје