STUDENTI IZ BANjE LUKE U POSJETI JAJCU | Plemenito

STUDENTI IZ BANjE LUKE U POSJETI JAJCU | Plemenito

STUDENTI IZ BANjE LUKE U POSJETI JAJCU

16:16:20 30.05.2016

Studenti i profesori Istorije sa Filozofskog Fakulteta u Banjoj Luci 28. maja 2016. godine organizovali su jednodnevnu ekskurziju u Jajce. Cilj ekskurzije bio je stari kraljevski grad Jajce. Studenti su uživali i u ljepotama prirode u Jajcu i njegovoj okolini, kao što su poznati jajački vodopad i Plivska jezera na kojim se nalaze mnogobrojne  stare vodenice. 

Stari grad Jajce je osnovao Hrvoje Vukčić Hrvatinić između 1391-1404. godine. Jajce su tokom istorije dograđivali kraljevi iz porodice Kotromanić, Mađari i Turci. Jajce je bio i glavni grad poslednjeg srpskog kralja iz dinastije Kotromanić - Stefana Tomaševića.  Turci osvajaju Jajce u junu 1463. godine i u njemu će biti do pred kraj iste godine. Od Turaka Jajce preotimaju Mađari i njime će upravljati od 1464-1527. godine, i u tom periodu  Jajce će biti središte Jajačke banovine koja je bila u sklopu mađarske države. Nakon toga Jajce pada opet u ruke Turaka.

Zidine starog grada Jajca prilično su dobro očuvane, i izdužu se ponosno iznad modernog grada Jajca. Vrijedni ostaci srednjeg vijeka u Jajcu jesu i katakombe sagrađene za vrijeme hercega Hrvoja i crkva sv. Marije sa tornjem sv. Luke. U Jajcu se nalazi i antički hram  boga Mitre.

Sve ljepote i istorijske ostatke Jajca možete pogledati na fotografijama.

 

PRIREDIO: Boris Radaković