Postavljen spomenik knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici | Plemenito

Postavljen spomenik knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici | Plemenito

Postavljen spomenik knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici

15:44:56 27.06.2016

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice 26. juna postavljen je spomenik knezu Lazaru Hrebeljanoviću.

TANjUG je izvjestio da je spomenik visok 7,5 metara i težak 7,5 tona. Postavljen je na betonskom postolju koje je visoko preko tri metra. Spomenik bi na Vidovdan, 28. juna, svečano trebalo da otkrije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. 

Knez Lazar je predstavljen sa mačem u jednoj ruci, dok drugom rukom pokazuje prema Gazimestanu.

Knez Lazar Hrebeljanović nakon raspada srpskog carstva vladao je oblastima sa obe strane rijeke Morave, odnosno najvećim dijelom današnje Šumadije. Središte njegove države bio je grad Kruševac.

U borbi za moć i objedinjavanje što više srpskih zemalja u jednu cjelinu knez Lazar je vodio borbe sa drugim srpskim velikašima. Nakon Maričke bitke u kojoj je srpska vojska pod vođstvom Mrnjavčevića bezuspješno pokušala da suzbije Turke, Lazar je zagospodario velikim rudarskim centrom Novim Brdom. Sa banom Tvrtkom Kotromanićem ratovao je protiv još jednog moćnog srpskog velikaša, Nikole Altomanovića, kojega su zajedničkim snagama pobjedili. Nakon toga Lazaru su pripale oblasti današnje zapadne Srbije (Rudnik, Užice i oblasti oko rijeke Zapadne Morave), dok je ban Tvrtko uz određena teritorijalna širenja, od kojih je naznačajnija oblast oko manastira Mileševe, krunisan u istom manastiru i za kralja Srba.

Tako su kralj Tvrtko I Kotromanić i knez Lazar Hrebeljanović podjelili između sebe najveći dio srpskih zemalja, i obojica su pretendovala da nose titulu vladara svih Srba. Tvrtko I u svojoj tituli na prvom mjestu isticao je da je „kralj Srbljem“, a knez Lazar u svojoj tituli isticao je, da je „Gospodin vse Srbljem“, iako ni jedan ni drugi nisu objedinjavali sve srpske prostore.

Ipak, odnos između ove dvojice najmoćnijih srpskih vladara iz druge polovine XIV vijeka bio je korektan. Tako, kada je turska vojska napala Srbe na Kosovu polju na Vidovdan 1389. godine, kralj Stefan Kotromanić prekinuo je započeto osvajanje primorskih gradova u Dalmaciji i poslao je odred vojske pod komandom Vlatka Vukovića Kosače u pomoć knezu Lazaru i drugim srpskim vođama okupljenim na Kosovu polju. Tako su i Srbi iz Bosne i Huma (Hercegovine) uzeli učešća u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Srbi iz Bosne i Huma su i prije Kosova imali okršaj sa Turcima, porazivši ih kod Bileće 1388. godine. Tvrtkovu vojsku i tada je predvodio Vlatko Vuković Kosača.  

Knez Lazar je u Kosovskom boju poginuo, zajedno sa velikim dijelom srpske vojske, ali je njegov otpor iako poguban po njega samog, ipak usporio napredovanje Turaka na Balkanu. Srpska pravoslavna crkva proglasila je kneza Lazara mučenikom i svetiteljem. U narodnoj svijesti  Kosovski boj  i žrtvovanje kneza Lazara i njegove vojske, ostavilo je neizbrisiv trag u srpskom nacionalnom kodu, a njihov herojski primjer slijedile su generacije Srba u teškim istorijskim trenucima po srpski narod.

 

PRIREDIO: Boris Radaković