IZLOŽBA PLEMENITO U MUZEJU REPUBLIKE SRPSKE | Plemenito

IZLOŽBA PLEMENITO U MUZEJU REPUBLIKE SRPSKE | Plemenito

IZLOŽBA PLEMENITO U MUZEJU REPUBLIKE SRPSKE

17:29:06 21.03.2017

 

Izložba pod nazivom „Plemnito“ biće otvorena u četvrtak, 23. marta 2017. godine u Muzeju Republike Srpske sa početkom u 19.00 časova. Izložba je dio  istoimenog višegodišnjeg projekta udruženja „Dr Milan Vasić“, koji se bavi digitalizacijom i popularizacijom srednjovjekovnog kulturnog i istorijskog nasljeđa srpskog naroda.

Autorski tim izložbe, koji čine Boris Radaković, Predrag Lozo i Dragoslav Ilić, naglašava da je ona pokušaj sagledavanja i predstavljanja samo jednog dijela bogatstva koje nam je ostalo iz perioda srednjeg vijeka na prostorima današnje Republike Srpske, BiH, ali i na ostalim prostorima na kojima su Srbi živjeli ili žive i danas. Jedan od ciljeva je da preispitamo postojeći i pokušamo izgraditi novi odnos prema znanju o srpskom kulturnom nasljeđu kao jedan od strateških osnova Republike Srpske, ali i da ukažemo na kulturnoistorijske i turističke potencijale predmeta posmatranja, navode autori.

Zvanični slogan izložbe je: NA SVOJOJ ZEMLjI NA PLEMENITOJ koji je preuzet sa jednog od mnogobrojnih stećaka na kojima se pominje ovaj termin. Naime, u srednjem vijeku na prostorima koje su vladari iz dinastije Kotromanić objedinili u jednu državu, odnosno kako je pisalo u njihovim titulama „Kraljevinu Srba, Bosne, Primorja, Humske zemlje, Zapadnih strana, Donjih krajeva, Usore, Soli, Podrinja i ostalog“, nalazimo pojmove: plemeniti ljudi, plemenito, na plemenitoj baštini itd. Plemeniti ljudi bili su osobe od povjerenja vladaru, njegovi najznačajniji velikaši na koje se on oslanjao u vladanju državom, a kojima je zauzvrat dodjeljivao posjede i druge privilegije. Natpisi na mramorju (stećcima) često imaju i pomen da je pokojnik sahranjen: na svojoj zemlji na plemenitoj, na njegovoj plemenitoj baštini, zakopan na svojini na plemenitoj, na svojoj zemlji na plemenitoj baštini itd. Ovim riječima daje se do znanja da je taj pokojnik sahranjen na svojoj zemlji, koja je od davnina pripadala njegovoj porodici, da ju je posjedovao i njome raspolagao dok je bio živ i da je ona predstavljala njegov neotuđiv plemeniti posjed, nešto kao očevina ili otadžbina

 

Sadržaj izložbe govori o stvaralaštvu, kreaciji te estetskom bogatsvu jednog perioda i podijeljen je u više cjelina: mramorje (stećci), natpisi, sakralni spisi i diplomatička građa. Izložba govori o jasnim kontinuitetima našeg postojanja na ovim prostorima. U njoj su osim fotografija prikazani i crteži, skice, bordure, motivi, kao i pečati na poveljama i drugo.

U vremenu kada obilježavamo 25 godina od nastanka Republike Srpske, organizovanje izložbe ,,Plemenito'' jeste jedna od aktivnosti koja pokazuje odgovornost akademske zajednice, institucija i društva u cjelini prema našem kulturno-istorijskom identitetu i prošlosti uopšte.

Projekat podržan je od strane Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije.