KRST I NEKROPOLA U PODRUČJU SELA KOD KALINOVIKA | Plemenito

KRST I NEKROPOLA U PODRUČJU SELA KOD KALINOVIKA | Plemenito

KRST I NEKROPOLA U PODRUČJU SELA KOD KALINOVIKA

 

Ovo istraživanje u području Kalinovika (stara Uloška opština) izvedeno je tokom 12. novembra 2016. godine uz pomoć gospode Radomira Sladoja i Đorđa Sladoja.

Nekropola se nalazi u području Sela, u brdima na lijevoj strani Neretve. Sela su razuđeno naselje sa grupama kuća raspoređenih na krečnjačkom pragu visoko iznad Neretve. U središnjem dijelu sela smještene su kuće Pandža koje leže na padini grebena (Brda). Na platou iznad kuća, na veoma dominantnoj tački, leži nekropola iz srednjeg vijeka ograđena urušenom međom. Utisak je da nekropola leži na grobnoj gomili.  Nekropola je predstavljena visokim nadgrobnim Krstom dimenzija: 2,10 h 1,20 h 0,30 m. Uz Krst, zapadnije, leži i ukrašena pripadajuća ploča. Nešto zapadnije od Krsta postavljen je visoki ukrašeni sanduk na postolju, a pored ovih spomenika ovdje se nalaze i dvije oštećene raspukle ploče. Krst je ukrašen rozetama, kao i sanduk koji posjeduje i predstavu štita i po četiri veoma precizno izrađene arkade na dužim stranama.

Nažalost, ovi spomenici ne posjeduju natpis kakav je slučaj sa sličnom nekropolom u susjednoj Trešnjevici (Goran Komar, Ćirilični natpisi Stare Hercegovine..., 2016, 107-109: natpis Vlatka Nikovića).

Nekropola pripada predislamskom periodu. U podnožju Brda na kojima se nekropola nalazi, situirano je prostrano muslimansko groblje ovog sela.

 Visoki ukrašeni sanduk na postolju (Sela, Kalinovik)


AUTOR: Goran Ž. Komar

slika dana:

nosilac projekta:

pordžali:

baner dijaspora.jpg

ministarstvo prosvjete baner.jpg

Ključne riječi:

Stećci Mramorje