DUBROVAČKO PISMO VELIKOM VOJVODI SANDALjU O ISPLATI MOGORIŠA | Plemenito

DUBROVAČKO PISMO VELIKOM VOJVODI SANDALjU O ISPLATI MOGORIŠA | Plemenito

DUBROVAČKO PISMO VELIKOM VOJVODI SANDALjU O ISPLATI MOGORIŠA


Napomena

Pismo je nastalo 20. novembra 1406. povodom naplate mogoriša za tu godinu, a sastoji se iz dva različita akta: pisma upućenog Sandalju i koncepta, koji je trebao da mu posluži kao obrazac za vjerovno pismo o potraživanju ovog tributa. Dubrovčani su po običaju otezali sa isplatom dohotka, bez poštovanja procedure, koja je zahtjevala postojanje akta o njegovoj potražnji, u određenoj formi. Pismo nije sučuvano u originalu već u knjizi Ruska Hristiforovića Pisma i upustva (Lettere e commissioni di Levante I, f.67), koja se nalazi u Državnom arhivu u Dubrovniku. Ranija izdanja pisma: M. Pucić Spomenici srbski I , Beograd 1858; Lj. Stojanović, Stare srpske povelje i pisma I-1, 1929; Aleksandra Fostikov, Građa o prošlosti Bosne 5, Banja Luka, 2012.

Literatura: Građa o prošlosti Bosne 5, Banja Luka, 2012, 55, (Aleksandra Fostikov).

Prevod

I

+ Slavnome i velmožnome gospodinu Sandalju po milosti Božjoj velikom vojvodi rusaga bosanskog od vladajućeg kneza grada Dubrovnika, vlastele i od cele Opštine srdačan pozdrav. Da zna Vaša poštovana ljubav da nam je došao župan Toliša po mogoriš, ali nam od vaše ljubavi zato list nije doneo. I zato pošaljite kada Vam bude drago da ga uzmu. I ako ti je milost, voleli bismo da list koji ćete od vaše strane poslati, bude napisan kao ovaj koji se nalazi unutar ovog lista. A za Ivana svitara i za Antona trumbetaša što nam je Toliša kazao, razumeli smo i odgovorili smo mu.

+ Meseca novembra, dvadesetog dana.

II

+ Od vojvode Sandalja knezu i Opštini i vlasteli koji vladaju gradom Dubrovnikom. Vlastelo, da znate da sam Vam poslao svog čoveka po imenu ... da mi da te mogoriš kako vam je gospodin kralj Tvrtko u svom listu napisao. Da mi ga date po zakonu kako se vazda davao na Miholjdan, meseca sep tembra, a ovo za godinu (dana), 1406. godinu od rođenja Hristova.

+ Pisa se ovaj list ... meseca ... dana.