BERKOVIĆI: Spomenici iz 14 vijeka u Crkvini | Plemenito

BERKOVIĆI: Spomenici iz 14 vijeka u Crkvini | Plemenito

BERKOVIĆI: Spomenici iz 14 vijeka u Crkvini

10:57:54 28.03.2016

Mještani Milavića i Kljenaka pokrenuli su veliku akciju čišćenja groblja Crkvina  koje se prostire na površini većoj od jednog hektara.Na Crkvini se nalazi staro groblje, najveće u Dabru po broju stećaka, što pokazuje da je onde bilo jako naselje i u Srednjem veku. Drugo groblje je na Gologlavu sa 6 stećaka i zovu ga „grčko groblje“.Milavići inače čuvaju ogromnu nekropolu, drugu po veličini u Hercegovini.

Nekropola sa 352 stećka od kojih jedan ima natpis koji kaže da tu leži imenovani Hateljević Bogdan potiče iz 14 vijeka gđe se po predanjima pretpostavlja da je sahranjen 1404 godine. Takođe po predanjima se pretpostavlja da je u groblju nekada postojala crkva i vjerovatno i danas postoje temelji.

Nakon čišćenja pristupiće se pilanju dubova u groblju  da  nebi oštetili spomenike ,a zatim bi se radila nova ograda oko groblja.Dok marljive ruke mještana čiste i sklanjaju šipražje sa starih nekropola  Svještenik Aleksandar Gajić priprema im hranu.

Svaki kamen i nekropola koja se pojavljiva iz šipražja  ima svoju neispričanu priču, na jednoj se  jasno vidi mač, na drugoj krst, na trećoj figura đečaka ili đevojčice...

 

Preuzeto sa sajta OPŠTINA BERKOVIĆI