ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ "ПЛЕМЕНИТО": Ћирилица је и у средњовјековној Босни била званично писмо | Племенито

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ "ПЛЕМЕНИТО": Ћирилица је и у средњовјековној Босни била званично писмо | Племенито

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ "ПЛЕМЕНИТО": Ћирилица је и у средњовјековној Босни била званично писмо

13:54:01 19.01.2016

 

Евидентна институционална празнина на пољима, како кровне културне политике, посебно на пољима која се баве националним спектром научних дисциплина, оним суштинским за очување и његовање идентитета наше нације, изазов је и позив за дјеловање невладиног сектора, посебно оног заснованог на удруживању у областима струке. Удружење историчара „Др Милан Васић“спада у групу оних организација које не чекају да се систем сам покрене и ријеши неко питање, него, колико је у могућности, покушава да празнине смањи у темама (а зиста их има) које нису довљно заступљене, прије свега у оквиру јавне свијести. Предраг Лозо, предсједник Удружења  „Др Милан Васић“, констатовао је задовољство због истих циљеви и начина дјеловања удружења из Требиња и Бањалуке.

Посматрање средњовјековног насљеђа на територијама БиХ посебно је значајно и због низа других специфичности. У предавању се могло чути како наша и страна наука посматрају проблем етничке припадности у контексту средњег вијека и шта нам о томе могу рећи оригинални историјски извори.Унутар настојања успостављања фокуса друштва на теме од суштинског значаја за развој и опстанак насљеђа нашег народа, али и у оквиру стручног рада појединих чланова удружења, који се са ентузијазмом баве темама из наше средњовјековне прошлости, уочена је потреба за дигиталним, савременим представљањем, првенствено изворне средњовјековне дипломатске грађе, а онда и свих осталих врста како историографских извора, тако и досадашњих научних резултата о културном и историјском националном насљеђу. Разноврсност, богатство и спектар грађе која је дигитализована и која ће у наредном периоду бити представљена широј јавности, као и детаљније објашњење  њених особина и крактеристика, презентовала је потпредсједница удружења Милена Михаљевић. Она је навела да је сама разноликост историјских извора погодна за наредне активности пројекта, од издавачке и изложбене дјелатности до промотивних туристичких потенцијала, видео презентовања и сл.
Не смију се затворити очи на покушаје да се крунисање краља Твртка I доведе у везу са Милама код Високог, кад сви историјски извори јасно говоре да је краљ крунисан у православном манастиру Милешеви по српском православном обреду. Такође, ширу јавност, путем овог пројекта, желимо подсјетити на то да се у средњовјековној Босни писало ћирилицом и да су готово све повељe из босанске државне канцеларије написане тим писмом. Јасно је да постоји велики број сличних примјера својатања и фалсификовања српске историје у средњем вијеку на овим просторима, а наша жеља је да покушамо то у будућности спријечити. Ово је, између осталог, рекао Борис Радаковић који се у оквиру презентације посебно позабавио још неким од злоупотреба средњовјековне прошлости у савременом дискурсу.

Остварење пројкета Племенито који је замишљен као вишегодишњи усмјеравани развојни програм уједно је и позив за  сакупљање како организација и институција, тако и појединаца који се баве истим или сличним областима. Посебна је симболика, нагласили су историчари, што у такве подухвате крећу са југа Републике Српске, из Херцеговине која је била једна од најпродуктивнијих области историјских процеса средњег вијека на нашим просторима. У дискусији и питањима присутних, размотрено је више аспеката тематике пројекта уз закључке који су говорили о значају оваквих подухвата.

Извор: УСИ "Др Милан Васић"