Изложба у Музеју РС: Прича о витештву и техникама ратовања | Племенито

Изложба у Музеју РС: Прича о витештву и техникама ратовања | Племенито

Изложба у Музеју РС: Прича о витештву и техникама ратовања

21:26:19 02.09.2016

У Музеју РС у Бањалуци 22. септембра биће отворена изложба „Доба витештва – оружје и оклопи средњовековних ратника из збирки Музеја РС“.

Према речима Јанка Врачара, аутора изложбе, вишег кустоса – историчара Музеја РС, поставка обухвата добро очуване примерке хладног оружја попут мачева.

- Током насељавања Балкана, Словени су од Германа преузели дуги мач, који су Римљани називали спатха. Мачеви се према свом облику и намени могу поделити у две групе, према радикалној промени облика која је условљена појавом нове врсте оклопа којима су се мачеви супротстављали. Ова промена одиграла се током прве половине 14. века, а мачеви из прве групе били су намењени за супротстављање верижном оклопу, док су они из друге групе били намењени за пробијање пуног оклопа – прича Врачар.

Поред мачева, каже он, биће приказана и копља која су представљала једно од најстаријих оружја средњовековне српске војске чија је употреба била веома раширена.

- Копље, оружје војника од памтивека, мало се променило у раздобљу од 11. до 14. века. И друге врсте хладног оружја, попут буздована или бојних секира, наћи ће своје место на изложби. Од раних врста ватреног оружја посетиоци ће моћи видети и пушку „кукачу“ са краја 15. и с почетка 16. века. Од оклопа на изложби ће бити представљена добро очувана верижна кошуља рађена између 14. и 15. века, која се чува у Музеју РС – рекао је Врачар.

Поставку, додаје он, прати и одговарајући каталог у којем је дат детаљан историјски пресек развоја средњовековног витештва и технике ратовања, са посебним освртом на војну организацију средњовековне Србије и Византије.

- У каталогу изложбе приказани су примерци средњовековног хладног и ватреног оружја од 11. до 16. века. Витез је био слободан човек који је поседовао земљу, али је имао војну обавезу одређену феудалним законима. Војнички тренинг за будућег витеза, односно оклопљеног коњаника почињао је у седмој години, када би младог феудалца слали од куће и обично је довођен на двор великаша који је припадао сениору или сроднику његовог оца. Ту је младић пролазио кроз године мукотрпног тренинга – објашњава Врачар.

Изложба „Доба витештва“ и пратећи каталог, каже он, представљају покушај да се посетиоцима и стручној јавности приближи један сегмент средњовековне прошлости, односно начин на који су витезови ратовали и која су оружја при томе користили.

 

Србија увозила оружје са Запада

- Мачеви су били ретки све до 14. века, када у употребу улазе и композитни лукови и самострели. Од оклопа су имали верижне кошуље, да би од 14. века ушао у употребу плочасти оклоп у западном стилу, док су шљемови увожени и са Запада и са Истока. Под сталним притиском Османлија у другој половини 14. века, Србија је увозила све више оружја са Запада, посебно из Венеције и Ломбардије. У 15. веку све боље опремљени српски витезови били су готово идентично опремљени као и италијански – рекао је Јанко Врачар.

 

ИЗВОР: БЛИЦ