PROJEKAT PLEMENITO U TREBINjU | Plemenito

PROJEKAT PLEMENITO U TREBINjU | Plemenito

PROJEKAT PLEMENITO U TREBINjU

01:13:26 23.12.2015

Trebinje najava

Osnovni cilj projekta Plemenito - digitalizacije građe srednjovjekovne Bosne jeste da se istorijski izvori (povelje, pisma, spisi, natpisi na mramorju-stećcima itd.) približe i učine dostupnijim kako našoj, tako i inostranoj, naučnoj i laičkoj javnosti. Ne smijemo dozvoliti da novi naraštaji svoje korijene upoznaju na osnovu diskutabilnih podataka ili podataka izvučenih iz konteksta. Poricanje i prekrajanje, zloupotrebe političke, kulturne i ekonomske prošlosti  u srednjovjekovnoj Bosni, Hercegovini i drugim teritorijama putem pomenute digitalizacije, treba pokušati spriječiti, svakako, uz kritičko preispitivanje različitih odnosa prema kulturnom nasljeđu, njegovom očuvanju i prezentovanju u skladu sa modernim tehnologijama. Cilj nam je da se preispita postojeći i pokuša izgraditi novi, odgovorniji odnos prema znanju o kulturnom nasljeđu srpskog naroda na teritorijama Bosne i Hercegovine. Smatramo da ovo nasljeđe duboko ulazi u korijene i suštinu Republike Srpske i da nikako nemamo pravo da ga, kao takvog, odgurnemo i zaboravimo. Smatramo da se očuvanje baštine najbolje ostvaruje putem prezentovanja striktno naučnih pogleda koji podrazumijevaju i različita gledišta i perspektive.

Ne smiju se zatvoriti oči na pokušaje da se krunisanje kralja Tvrtka I dovede u vezu sa Milama kod Visokog, kad svi istorijski izvori jasno govore da je kralj krunisan u pravoslavnom manastiru Mileševi po srpskom pravoslavnom obredu. Takođe, širu javnost putem ovog projekta želimo podsjetiti na to tome da se u srednjovjekovnoj Bosni pisalo ćirilicom i da su gotovo sve povelje iz bosanske državne kancelarije napisane tim pismom. Jasno je da postoji veliki broj sličnih primjera svojatanja i falsifikovanja srpske istorije u srednjem vijeku na ovim prostorima, a naša želja je da pokušamo to u budućnosti spriječiti. To će se, kao što smo već pomenuli, najbolje postići tako što će se istorijski izvori približiti i učiniti dostupnijim kako našoj, tako i inostranoj, naučnoj i širokoj javnosti putem modernih tehnologija, kao i skretanjem pažnje na ovu tematiku.

Na projektu radi 15 diplomiranih prfesora istorije, kao i studenata postdiplomskih i osnovnih studija sa Odsjeka za istoriju, Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci. U okviru projekta koji podržavaju  Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije očekujemo proširenje mreže saradnika u okviru stručnih institucija i pojedinaca sa ostvarenim rezultatima u okviru očuvanja, zaštite i prezentovanja kulturne baštine. Prezentacija projekta biće održana u više gradova Republike Srpske i Srbije. Za nastavak projekta planirana je veća aktivnost na mapiranju, video i turističkoj prezentaciji kulturnog nasljeđa i prevođenja kao i priređivanja izvora na strane jezike. Planirane su i izložbene i izdavačke aktivnosti.

Dragi prijatelji, vidimo se u galeriji Kulturnog centra u Trebinju, u petak (25.12.2015) u 18.30, kako bismo porazgovarali o navedenoj tematici.