„СВАТОВСКО ГРОБЉЕ“ БУЛОЖАНИ, СКОЧИЋ | Племенито

„СВАТОВСКО ГРОБЉЕ“ БУЛОЖАНИ, СКОЧИЋ | Племенито

„СВАТОВСКО ГРОБЉЕ“ БУЛОЖАНИ, СКОЧИЋ


слике

„СВАТОВСКО ГРОБЉЕ“ БУЛОЖАНИ, СКОЧИЋ
„СВАТОВСКО ГРОБЉЕ“ БУЛОЖАНИ, СКОЧИЋ
„СВАТОВСКО ГРОБЉЕ“ БУЛОЖАНИ, СКОЧИЋ
„СВАТОВСКО ГРОБЉЕ“ БУЛОЖАНИ, СКОЧИЋ
„СВАТОВСКО ГРОБЉЕ“ БУЛОЖАНИ, СКОЧИЋ

Стећци у Буложанима, засеоку села Скочић (Козлук код Зворника) се налазе на веома необичном мјесту. Нису као остали на врху брда него на једној падинској заравни.


Подручје је веома стјеновито и камен у природи је препун кварца (прилично је порозан) заразлику од камена од ког су направљени споменици .

Споменика има укупно 5 од њих је један издвојен из низа и налазисе на веома стрмој западној шумској падини, вјероватно ту није првобитно постављен него је намјерно гурнут низбрдо од стране каквих чобана .


Вјероватно је споменик накнадно усправљен и постављен на мјесту гдје је пронађен након неког времена што се може закључити по различитој боји. Споменик је украшен са двије бочне стране (троструке спирале ), затим са чеоне стране стилизована биљка на врху цвијет у средини двије спирале испод којих су два грозда а у дну два попречна ребра која би могла подсјећатина коријен биљке. Такође споменик је украшен и на двијема кровним странама (што је прилично неуобичајено) са по четри цвијета између којих пролази знак X .


Украшене стране су пластично оивичене, камен од којег је споменик направљен је веома постојан и не може се наћи у близини локације. Такође наглашавам да се споменик налази на мјесту на ком никако не може бити укопан покојник .

Други споменик је стуб који обликом посјећа на нишан и са чије источне стране се налази пластично изражен полумјесец чији су врхови окренути према земљи.


На трећем споменику се налази такође са западне стране на исти начин изражен полумјесец изнад кога су три неједнаке јабуке које подсјећају на приказ три звијезде, испод те представе је пластично приказан крст чији се крајеви завршавају у облику круга .


Тај споменик је са чеоне стране у великој мјери оштећен тако да скоро четвртина споменика недостаје и као такав умногоме подсјећа на столицу. Четврти споменик је разбијени сљемењак а пети је у великој мјери оштећена плоча тако да су обликом једва препознатљиви као споменици. Споменици се налазе дубоко у шуми што се на сликама види (Буложани и Угљари су засеоци Скочића).

 

АУТОР И ФОТОГРАФ: Маринко Петровић

ИЗВОР:Мраморје

слика дана:

носилац пројекта:

порджали:

baner dijaspora.jpg

ministarstvo prosvjete baner.jpg

Кључне ријечи:

Мраморје Стећци