СТУДЕНТИ ИЗ БАЊЕ ЛУКЕ У ПОСЈЕТИ ЈАЈЦУ | Племенито

СТУДЕНТИ ИЗ БАЊЕ ЛУКЕ У ПОСЈЕТИ ЈАЈЦУ | Племенито

СТУДЕНТИ ИЗ БАЊЕ ЛУКЕ У ПОСЈЕТИ ЈАЈЦУ

16:16:20 30.05.2016

Студенти и професори Историје са Филозофског Факултета у Бањој Луци 28. маја 2016. године организовали су једнодневну екскурзију у Јајце. Циљ екскурзије био је стари краљевски град Јајце. Студенти су уживали и у љепотама природе у Јајцу и његовој околини, као што су познати јајачки водопад и Пливска језера на којим се налазе многобројне  старе воденице. 

Стари град Јајце је основао Хрвоје Вукчић Хрватинић између 1391-1404. године. Јајце су током историје дограђивали краљеви из породице Котроманић, Мађари и Турци. Јајце је био и главни град последњег српског краља из династије Котроманић - Стефана Томашевића.  Турци освајају Јајце у јуну 1463. године и у њему ће бити до пред крај исте године. Од Турака Јајце преотимају Мађари и њиме ће управљати од 1464-1527. године, и у том периоду  Јајце ће бити средиште Јајачке бановине која је била у склопу мађарске државе. Након тога Јајце пада опет у руке Турака.

Зидине старог града Јајца прилично су добро очуване, и издужу се поносно изнад модерног града Јајца. Вриједни остаци средњег вијека у Јајцу јесу и катакомбе саграђене за вријеме херцега Хрвоја и црква св. Марије са торњем св. Луке. У Јајцу се налази и антички храм  бога Митре.

Све љепоте и историјске остатке Јајца можете погледати на фотографијама.

 

ПРИРЕДИО: Борис Радаковић